donderdag 24 februari 2011

Beursgang

Ding. Ding. Ding. Kent u het beeld van een handjevol mannen en vrouwen in Wall Street strak-in-het-pak op een bordes dat applaudiseert terwijl er een scheepsbel klingelt?

Snapt u de opwinding? Wat die mensen daar doen? Voor wie ze klappen? Voor zichzelf? Zijn het acteurs of is het publiek? Waar is het publiek? Waar is de voorstelling? Wie zijn het? Hoe heten ze? (Waar wonen ze?) Zit er een homo tussen? Iemand met een strafblad? Iemand die stiekem verslaafd is aan zware shag? Een mislukte concertpianist? Iemand die niet kan slapen als zijn kamer niet is opgeruimd? Iemand die een dochter wilde in plaats van zonen? Iemand die dacht dat hij op zijn 26e dood zou zijn, maar al 53 is? Iemand voor wie pindakaas een afroditicum is? Iemand met een Poolse moeder, een Egyptische vader, 2 Joodse grootouders (Sara en Baruch) die vergast zijn, die woont in een Zwitsers chalet, getrouwd is met een Australische, die geboren werd in Holland uit een Hugenotengeslacht, die een kind heeft met een Down-syndroom? Iemand die een witte Vespa met groot voorscherm wilde, maar een zwarte kreeg met een klein voorscherm omdat zijn vrouw nooit naar hem luistert? Iemand die voor het eerst een broek van 20 jaar geleden draagt, omdat ze 20 kilo is afgevallen. Iemand die de hele dag denkt aan wat er in haar ijskast ligt? Dezelfde die geil wordt van de homosexuele receptionist die zo lekker ruikt? Iemand die witte onderbroeken draagt, omdat Marlon Brando in Last Tango in Paris ook een witte onderbroek aanhad? Iemand die wil dat haar vader doodgaat, omdat ze een groter huis wil kopen? Iemand die er spijt van heeft dat ze niet meer vriendjes had voordat ze trouwde, omdat ze vermoedt dat het spannender kan? Iemand die elke nacht van roken droomt, maar het toch niet doet, omdat hij zijn (klein)kinderen wil zien opgroeien, terwijl hij weet dat de kans daardoor niet veel groter wordt? Iemand die panikeert dat hij al zijn familiefoto's op de computer heeft staan, maar die ze nooit laat afdrukken? Iemand met wandelend eczeem? Iemand die niet tegen rotzooi kan, maar getrouwd is met een vrouw die het huishouden tot een warzone maakt, en zich afvraagt waarom hij bij haar blijft? Iemand die denkt dat ze Pippi Langkous is en ondanks zichzelf carriere heeft gemaakt?

Ding. Ding. Ding. Klingelt het. Wat we zien is leegte. Een stel klappende poppen die wezenloos glimlachen naar een lege zaal met computers.
Het applaudiseren als kapitalistische versie van loos klappen op een partijcongres van de Volksrepubliek van Noord-Korea.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten