zaterdag 21 juli 2012

Werelden

Eén van onze gasten is een gepensioneerde leraar. Hij vertelt.

"Je kunt je niet voorstellen hoe graag ik een auto wilde hebben. Het was in de jaren 70. Ik verdiende mijn eerste geld en bestelde een trabant. Je kwam op een wachtlijst. Na 2 jaar mochten we hem ophalen. Ik nam iemand mee met verstand van auto's, ik wilde geen kat in de zak kopen. Dat de deuren goed sloten en niet uit hun sponningen zouden vallen, of hoe zeg je dat. Bij de fabriek stonden mosterdgele exemplaren. Spuuglelijk. Er was geen keus behalve mosterdgeel. Voor jou 10 anderen. Dus nam je wat er was. Je reed trots als een idioot naar huis."

[Mijn vader kocht in 1973 een wijnrode Caprice Classic. Een kapitalistische daad. Zelfs in het rechtse Heemstede was het ongehoord om te laten zien wat je je kon veroorloven. Er was politiek correcte afkeer van Amerika en politiek correct begrip voor de DDR en de Sovjet-Unie door sigarenrokende salonsocialisten zoals André van der Louw en Marcel van Dam die geen notie hadden van wat het was om in onvrijheid te leven. Opportunistische utopisten die elke week in de Herenclub zwolgen in hun eigen gelijk. Mijn vader had daar geen begrip voor.]

"Het was in dezelfde tijd dat we telefoon kregen. Wat hebben we moeten leuren bij de gemeente om ze zover te krijgen. Alles moesten we zelf betalen. Telefoonpalen, kabels, de graafwerkzaamheden. We waren met zijn drieën. De dokter, de bloemenman en wij."

[Als ik mij verveelde ging ik de hele middag 002 luisteren. Bij de volgende toon is het 14 uur 50 minuten en 10 seconden (piep). Op dinsdag viel AVRO's Televizier in de bus die ik na school 3 uur lang ging lezen.]

Oost-Europeanen die geteisterd werden door het communisme laten geen kans voorbij gaan om gevraagd en ongevraagd tegen Westerlingen leeg te lopen over hun absurde en pijnlijke verleden. Maar ze hebben een blinde vlek voor het verleden van hun gesprekspartners. Ze vragen er niet naar en als je begint zie je hun gedachten afdwalen. Geluk is saai. Leed is verslavend. Hoe kom je daarvan af?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten